Column Duurzaam beleggen

Ken je dat gevoel? Je hebt een lange lijst van dingen die je moet doen, maar de tijd lijkt altijd te kort. Je zou willen dat er meer uren in een dag zitten, zodat je alles kunt doen wat je wilt. Helaas is dat niet het geval. En zo is het ook met duurzaam beleggen: er zijn talloze zaken die we kunnen doen om een positieve impact te maken, maar we kunnen niet alles tegelijk.

In deze column duurzaam beleggen vertellen Anne en Frans over het aanbrengen van focus en kiezen voor wat echt het verschil maakt.

17 april 2025

Pensioen op de eerste plaats en verantwoord beleggen voor de toekomst

Pensioenfonds PGB staat voor een belangrijke taak: zorgen voor een goed pensioen voor onze deelnemers, zowel nu als in de toekomst. Dat is onze topprioriteit. Daar hoort bij dat we ook rekening houden met risico's die invloed kunnen hebben op de waarde van onze beleggingen. Duurzaamheidrisico's, zoals milieukwesties en sociale factoren, kunnen invloed hebben op de wereld om ons heen, maar ook op het rendement van de beleggingen. Voorspellen wat de toekomst precies brengt gaat niet, maar we kunnen wel een bijdrage leveren aan de gezondheid van onze planeet en de maatschappij. En door de risico’s te beperken is dit ook goed voor onze beleggingen.


Duurzaam beleggen is niet alleen het vermijden van risico’s maar ook het benutten van kansen

Het is namelijk mogelijk om met onze beleggingsportefeuille zowel financieel als maatschappelijk waarde te creëren. Maar met zoveel mogelijkheden, waar te beginnen? Net als in ons dagelijks leven moeten we keuzes maken. Wat vinden onze deelnemers belangrijk? En welke risico’s vormen een bedreiging voor de waarde van onze beleggingen, en daarmee voor het pensioen van onze deelnemers?


Onze focus: klimaat, biodiversiteit, gezonde en betaalbare voeding

We vroegen onze deelnemers wat ze belangrijk vinden. Aan de hand van hun antwoorden en een risicoanalyse hebben we drie belangrijke duurzaamheidsthema’s geselecteerd waar we ons op richten: klimaat, biodiversiteit en gezonde en betaalbare voeding. Deze thema’s spelen niet alleen een rol in de toekomst van onze planeet, maar ook in de waarde van onze beleggingen. Onze deelnemers vinden daarnaast gezondheidszorg heel belangrijk. Omdat gezondheidszorg aansluit bij gezonde voeding en biodiversiteit, zijn we nu aan het onderzoeken hoe we dit thema concreet kunnen invullen.


Duurzaam beleggen draait om meer dan het selecteren van bedrijven die goed scoren op duurzaamheid

Het is ook belangrijk om actief invloed uit te oefenen als aandeelhouder. Dit betekent dat we bedrijven aansporen om verbeteringen door te voeren op de eerder genoemde thema’s die voor ons belangrijk zijn. Daarnaast investeren we in bedrijven die daadwerkelijk een positieve impact maken op deze thema’s. Zo creëren we niet alleen waarde voor onze deelnemers, maar dragen we ook bij aan een betere wereld.


Bestaat onze portefeuille straks alleen nog uit bijvoorbeeld voedingsbedrijven?

Nee, we brengen focus aan. Maar we blijven wel beleggen in alle sectoren, tenzij we expliciet hebben besloten dat we er niet in beleggen.


Afwegingen maken: risico, rendement, kosten en duurzaamheid

Bij al onze beleggingen maken we een zorgvuldige afweging van risico, rendement, kosten en duurzaamheid. Het thema klimaat is iets waar we al langere tijd mee bezig zijn, en we hebben gezien dat er veel beleggingsmogelijkheden zijn die bijdragen aan een beter klimaat, zonder concessies te doen aan rendement en kosten. Voor biodiversiteit, gezonde en betaalbare voeding en gezondheidszorg liggen de uitdagingen echter anders. Deze thema’s zijn nog relatief nieuw voor ons, en we moeten nog veel leren over hoe we hierin het beste kunnen beleggen. Maar we weten wel dat deze thema’s onderling sterk met elkaar verbonden zijn. Vooral als het gaat om de impact van de voedselproductie op het klimaat en biodiversiteit.


Partnerschap met het Wereld Natuur Fonds: delen van kennis en expertise

Om beter te begrijpen hoe we een positieve bijdrage kunnen leveren aan biodiversiteit, hebben we een partnerschap opgezet met het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL). Dit stelt ons in staat om toegang te krijgen tot de meest actuele kennis en expertise op het gebied van biodiversiteit en de verbanden tussen de verschillende duurzaamheidsthema’s. Samen met WWF-NL willen we ontdekken hoe we in en via onze beleggingen het beste de biodiversiteit verbeteren en welke bedrijven het beste aansluiten bij onze duurzame beleggingsdoelen. Onze eigen kennis en ervaringen willen we ook gaan delen. Zodat we van elkaar kunnen leren. Niet alleen Pensioenfonds PGB en WWF-NL, maar ook andere pensioenfondsen.


Conclusie: focus en impact

Door onze focus te leggen op de thema’s die het meeste risico voor onze beleggingen met zich meebrengen en tegelijkertijd het meeste potentieel voor positieve impact hebben, hopen we het verschil te maken. Of het nu gaat om het beschermen van het klimaat, het bevorderen van biodiversiteit, of het ondersteunen van een gezonder voedselsysteem, we willen zorgvuldig afwegen waar we als Pensioenfonds PGB onze invloed kunnen inzetten.


Het is zoals met alles in het leven: focus aanbrengen en keuzes maken is essentieel. Zo kunnen we ervoor zorgen dat we met onze duurzame beleggingen niet alleen voor een goed pensioen zorgen, maar ook een positieve bijdrage leveren aan de wereld om ons heen. Voor elkaar!

Frans van de Veen

Over Frans van de Veen

Frans van de Veen is sinds 1 januari 2022 bestuurslid bij Pensioenfonds PGB, ook met het aandachtsgebied balansbeheer & duurzaam beleggen. Hij is lid van de Commissie Balansbeheer.

Anne Kock

Over Anne Kock

Anne Kock is sinds mei 2023 bestuurslid bij Pensioenfonds PGB met als aandachtsgebied balansbeheer & duurzaam beleggen. Per 1 januari 2024 is ze voorzitter van de Commissie Balansbeheer.

Reacties

Bevestig je e-mailadres. Daarna wordt jouw reactie definitief geplaatst. Je ziet hieronder een voorbeeld van jouw reactie.