Verhoging 2025

Het bestuur van Pensioenfonds PGB besloot op 21 november 2024 alle pensioenen te verhogen met 0,4%. De verhoging gaat in per 1 januari 2025 en geldt voor iedereen die op 31 december 2024 pensioen van ons krijgt, bij ons opbouwt of nog bij ons heeft staan.

  • Op welke manier heeft het bestuur de belangen van alle deelnemers meegenomen in de besluitvorming?

    Een verhoging moet evenwichtig zijn voor alle deelnemers. Het bestuur maakt altijd een zorgvuldige afweging tussen met hoeveel de pensioenen verhoogd kunnen worden en hoe groot de buffers (financiële reserves) moeten zijn. Die buffers zijn nodig om beleggingsrisico’s op te vangen. De buffers zorgen ervoor dat we de pensioenen na een beleggingsverlies niet meteen hoeven te verlagen. Voor al onze deelnemers is het van belang dat Pensioenfonds PGB financieel gezond blijft en de pensioenen niet hoeft te verlagen. De verhoging van 0,4% is een evenwichtige keuze voor al onze deelnemers.

  • Hoe is het verhogingspercentage van 0,4% tot stand gekomen?

    Om te bepalen met hoeveel we de pensioenen maximaal kunnen verhogen, kijken we allereerst naar de gemiddelde prijsstijging (inflatie) over de afgelopen periode. Deze was 1,5%. Met hoeveel we de pensioenen kunnen verhogen, hangt ook af van onze financiële situatie. Daarvoor kijken we naar onze dekkingsgraad op 31 december 2024.

    De dekkingsgraad geeft aan hoe we er als pensioenfonds financieel voor staan. Dat wil zeggen of we voldoende vermogen hebben om ook in de toekomst de pensioenen te kunnen betalen. Om de pensioenen in stapjes te kunnen verhogen, hebben we een dekkingsgraad nodig van minimaal 110%. Naar verwachting komt onze dekkingsgraad op 31 december 2024 uit op ongeveer 116%. Volgens de wettelijke regels kunnen we daarom de pensioenen dit jaar met 0,4% verhogen.

  • Jullie spreken over een gemiddelde inflatie van 1,5%. Ik lees in de media dat de inflatie hoger is. Hoe zit dat?

    Voor de verhoging gaat Pensioenfonds PGB uit van een gemiddelde prijsstijging (inflatie) in plaats van de actuele inflatie. Hierdoor is de verhoging niet afhankelijk van een inflatiepercentage in één maand. Voor de verhoging per 1 januari 2024 was dit positief en konden wij meer geven dan de actuele inflatie (die was negatief). De keerzijde is dat wij per 1 januari 2025 minder kunnen verhogen dan de actuele inflatie. Dit is toen meegewogen in het besluit tot aanpassing.

  • Waarom is de verhoging dit jaar lager dan voorgaande jaren?

    De afgelopen 3 jaren verhoogden wij de pensioenen met 3% (2022), 7% (2023) en 5,2% (2024). Dit kwam onder andere door de hoogte van de inflatie die in 2023 piekte naar 17,2%. Ook zijn wij overgestapt naar een gemiddelde inflatie.

    Voor de verhoging per 1 januari 2024 was dit positief en konden wij meer geven dan de actuele inflatie (die was negatief). De keerzijde is dat wij per 1 januari 2025 minder kunnen verhogen dan de actuele inflatie. We begrijpen dat je misschien meer had verwacht, maar we hebben alle beschikbare ruimte gebruikt om jouw pensioen toch te kunnen verhogen.

  • Waarom heeft het bestuur het meetmoment van het inflatiecijfer in 2023 aangepast?

    In 2023 keek ons bestuur voor de verhoging naar de inflatiecijfers van september. Het inflatiecijfer geeft aan hoeveel de prijzen op een bepaald moment zijn gestegen. Deze momentopname geeft een goed beeld van de prijsstijging in een jaar als deze gelijkmatig is. Het bestuur verwacht echter voor de periode tot 2027 dat de inflatie sterk wisselt van jaar tot jaar en zelfs van maand tot maand. Daarom koos het bestuur nu niet langer voor de inflatie van september maar voor de gemiddelde inflatie over het afgelopen jaar. Zo krijgen we een beheerstere gang van zaken.

  • Ik bouw pensioenkapitaal op in een beschikbare premieregeling. Geldt de verhoging ook voor mij?

    Bouw je pensioenkapitaal op in een beschikbare premieregeling? Bijvoorbeeld omdat je werkt in de zeevisserij of de groothandel in bloemen en planten? Dan bouw je pensioenkapitaal bij ons op. Jouw pensioen is dan niet afhankelijk van de dekkingsgraad. Dit betekent dat we jouw pensioenkapitaal niet verhogen. Andersom verlagen we jouw pensioen ook niet als de dekkingsgraad te laag is.

    Jouw pensioenkapitaal stijgt door het bedrag dat je samen met jouw werkgever betaalt. En door het beleggingsrendement op jouw pensioenkapitaal. Kochten wij al pensioen in van jouw opgebouwde pensioenkapitaal of krijg je al pensioen van ons? Dat pensioen wordt dan wel verhoogd.

  • Wanneer krijg ik mijn maandspecificatie met de verhoging?

    Dat hangt af van je communicatievoorkeur.


    Koos je voor digitale post?

    Dan staat jouw maandspecificatie van januari uiterlijk eind februari voor je klaar op jouw persoonlijke pagina op MijnPGBpensioen. Je krijgt hiervan automatisch bericht.


    Koos je voor een papieren maandspecificatie?

    Dan krijg je uiterlijk eind februari jouw maandspecificatie van januari 2025. Je kunt jouw specificatie ook bekijken op jouw persoonlijke pagina op MijnPGBpensioen. Daar staat uiterlijk eind februari jouw maandspecificatie van januari klaar.

  • Ik ontvang al pensioen en heb ook recht op toeslagen van de overheid. Heeft de verhoging gevolgen voor mijn toeslagen?

    Krijg je al pensioen en heb je recht op toeslagen van de overheid? Bijvoorbeeld huur- of zorgtoeslag. Dan kan het zijn dat jouw toeslag voor 2025 te hoog is vastgesteld. Door de verhoging van jouw pensioen is jouw inkomen in 2025 namelijk gestegen. Hierdoor heb je misschien geen recht meer op toeslagen of worden deze lager. Geef jouw nieuwe inkomen daarom snel door aan de belastingdienst via ’Mijn toeslagen’. Zo voorkom je dat je te veel gekregen toeslagen later moet terugbetalen.


    Heb je vragen hierover of twijfel je over wat je moet doen?

    Neem dan contact op met de BelastingTelefoon: 0800 0543 (gratis).

  • Ik ontvang al pensioen. Heeft de verhoging van mijn pensioen gevolgen voor de belasting die ik betaal?

    Dat hangt af van jouw persoonlijke financiële situatie. Jouw bruto jaarinkomen gaat door de verhoging van jouw pensioen misschien omhoog. Hierdoor valt een deel van jouw inkomen misschien in een hogere belastingschijf. Over dat deel betaal je dan meer belasting. Meer informatie over de actuele tarieven en belastingschijven vind je op Belastingdienst.nl.


    Heb je naast het pensioen dat je van ons krijgt nog andere inkomens?

    Bijvoorbeeld AOW of pensioen van een andere pensioenuitvoerder? Dan kan het zijn dat je na afloop van het jaar belasting moet bijbetalen. Dit komt omdat de Belastingdienst al jouw inkomens in een jaar bij elkaar optelt. Een deel van jouw inkomen kan dan in een hogere belastingschijf vallen.

    Wil je vooraf weten hoeveel je ongeveer moet terugbetalen?

    Dan vraag je bij de Belastingdienst een voorlopige aanslag aan.

  • Kan Pensioenfonds PGB de pensioenen in 2026 opnieuw verhogen?

    Dat weten we nu nog niet. Eind 2025 beoordelen we opnieuw of we de pensioenen kunnen verhogen. Dat kan alleen als we genoeg geld in kas hebben. En als dit volgens de wettelijke regels mag. Ook moet een verhoging altijd eerlijk uitpakken voor al onze deelnemers.