Beleggerspraat – maart 2025

In de serie Beleggerspraat nemen bestuurslid Anne Kock en Chief Investment Officer Peter Kolthof je mee in de bijzondere en belangrijke wereld van beleggingen. Ze vertellen je waarom we als pensioenfonds beleggen, en waarin, en hoe we aankijken tegen bijvoorbeeld duurzaam beleggen. Zo maak jij kennis met de beleggingswereld. In dit interview vertellen Anne en Peter waarom duurzaam beleggen noodzakelijk, en geen bijzaak meer is.

Anne en Peter werken bij Pensioenfonds PGB, omdat zij het een uniek fonds vinden. Een pensioenfonds met een brede achterban dat kansen pakt en zijn eigen weg kiest. Daarnaast zorgt het nieuwe pensioen voor veel uitdagingen in hun werk.

31 maart 2025

Wat is duurzaam beleggen?
Anne:
Duurzaam beleggen is een vorm van beleggen, of investeren, waarbij je niet alleen kijkt naar financiële winst, maar ook naar de impact op mens, milieu en goed bestuur. Het kan financieel aantrekkelijk zijn om duurzaam te beleggen omdat duurzame bedrijven vaak toekomstbestendiger zijn en minder risico lopen door bijvoorbeeld klimaatverandering.

Peter: Bij duurzaam beleggen draait het niet alleen om het vermijden van risico’s, maar ook om het benutten van kansen. Het is namelijk mogelijk om met onze beleggingsportefeuille zowel financieel als maatschappelijk waarde te creëren. Duurzaamheid is geen doel op zich, maar een integraal onderdeel van onze beleggingsstrategie. Op langere termijn zorgt het voor minder risico’s op de balans. Het levert niet altijd direct een hoger rendement op, maar uiteindelijk wel een stabieler rendement dat onze deelnemers ten goede komt, is onze overtuiging.


Waarom belegt Pensioenfonds PGB duurzaam? 
Anne: Onze belangrijkste taak als pensioenfonds is te zorgen voor een goed pensioen voor onze deelnemers. Maar zij willen daar ook van kunnen genieten in een sociale, schone en stabiele samenleving. Daarom is duurzaamheid helemaal geïntegreerd in onze beleggingen. Dat wil zeggen: bij al onze beleggingen maken we een afweging tussen rendement, risico, kosten en duurzaamheid.

Peter: We hebben een heel brede achterban qua sectoren, van zeevisserij tot reisbranche, en van grafimedia tot groothandel in bloemen en planten. Onze deelnemers vormen een dwarsdoorsnede van Nederland. We vinden het belangrijk dat we qua beleggingen aansluiten bij wat onze deelnemers en de bij ons aangesloten werkgevers belangrijk vinden. In 2023 vroegen we onze deelnemers in een onderzoek naar hun duurzaamheidsvoorkeuren. Uit het onderzoek kwam naar voren dat 70% duurzaamheid minimaal even belangrijk vindt als financieel resultaat. Klimaat en biodiversiteit kwamen naast gezonde en betaalbare voeding naar voren als de belangrijkste thema’s.

Hoe passen die thema’s in de beleggingen van Pensioenfonds PGB?
Anne: We bekijken nu hoe we de thema’s klimaat, biodiversiteit en gezonde en betaalbare voeding het beste in ons duurzaam beleggingsbeleid kunnen toepassen. En hoe, en in welke bedrijven of fondsen we het beste kunnen beleggen. Daarbij maken we ook gebruik van de kennis van externe partijen. Op het gebied van biodiversiteit werken we sinds kort samen met het Wereld Natuur Fonds. Zij helpen ons biodiversiteitsrisico’s in kaart te brengen en nieuwe beleggingen daarop te beoordelen. Door vakkennis te delen, willen we zorgen voor meer bewustwording in de financiële sector. En bijdragen aan positieve impact op de natuur.

Peter: We hebben in 2024 onderzoek gedaan naar de duurzaamheidsrisico’s voor onze beleggingen. Klimaat en biodiversiteit kwamen daarin naar voren als de grootste duurzaamheidsrisico’s. Een voorbeeld. Verlies van biodiversiteit vormt een directe bedreiging voor de natuur, maar ook voor de economie. Een voorbeeld daarvan is de landbouw. Doordat er minder verschillende soorten zijn, zijn oogsten veel gevoeliger voor ziektes. Je beleggingen in die sector kunnen dus minder waard worden. Die duurzaamheidsrisico’s kun je bijvoorbeeld verminderen door te beleggen in meer duurzame vormen van landbouw.

Anne: Naast dat we duurzaam beleggen, gaan we ook in gesprek met bedrijven, bijvoorbeeld over hoe zij de energietransitie kunnen helpen of versnellen. Zodat we niet alleen onze portefeuille groener krijgen, maar uiteindelijk ook de wereld.

Anne Kock

Anne Kock

Anne Kock (46) is bestuurder bij Pensioenfonds PGB. Zij houdt zich bezig met alles rondom de beleggingen en de financiële situatie van het fonds. Ze is voorzitter van de commissie balansbeheer en daarnaast besteedt zij veel aandacht aan duurzaam beleggen. Ze is al lang actief in de financiële wereld. Onder andere als toezichthouder bij De Nederlandsche Bank. Omdat zij veel verschillende functies heeft gehad, bekijkt ze de onderwerpen die op de bestuurstafel liggen van diverse kanten. Ze woont samen met haar man en 3 kinderen in Haarlem. In haar vrije tijd is ze graag sportief bezig met fietsen, hardlopen of surfen.

Peter Kolthof

Peter Kolthof (58) is ‘Chief Investment Officer’ bij PGB Pensioendiensten, de uitvoeringsorganisatie van Pensioenfonds PGB. Dat betekent dat hij verantwoordelijk is voor de beleggingen en alles wat daarbij komt kijken. Een groot deel van zijn werkende leven werkt hij voor of bij pensioenfondsen, waaronder Shell Pensioenfonds. Sinds 2020 werkt hij bij PGB Pensioendiensten. Peter woont in Den Haag, zijn vrouw en hij hebben een zoon en een dochter. In zijn vrije tijd is hij voorzitter van Rugbyclub Hoek van Holland.