Beleggen voor beginners (1)

10 oktober 2024

Beleg je voor je pensioen? Dan heb je een plan nodig dat past bij jouw doel: kunnen stoppen met werken als je achterin de 60 bent. Hoe doe je dat? Vandaag het eerste deel van een basiscursus pensioenbeleggen…. 

Beginnen bij de basis

In mijn boekenkast thuis staat een geel-zwarte gids met uitleg over beleggen. Deze bestseller voor beginners - oftewel ‘dummies’ - is inmiddels al behoorlijk oud. Onlangs plukte ik hem toch maar weer eens uit de kast. Waarom? 2 redenen.

Ik kreeg als ombudsman een vraag waarvoor ik me moest verdiepen in de manier waarop we gaan beleggen in het nieuwe stelsel. Dat was reden 1. Over een paar jaar heb ik net als iedereen een eigen pensioenkapitaal dat wordt belegd en dat meebeweegt met de financiële markten. Ik laat het beleggen zelf graag over aan de specialisten, maar het geeft me houvast als ik in grote lijnen begrijp wat er gebeurt. Dat is reden 2. Want begrip begint bij kennis.

Die 2e reden geldt voor alle mensen met een pensioen bij Pensioenfonds PGB, natuurlijk. Dus hoe mooi is het als ik erin slaag om mensen die de AEX níet op de voet volgen, de komende jaren mee te nemen op mijn reis naar meer inzicht? En voilà. Vandaag begint de reis. Met de vraag waar we heen gaan en hoe we dat doen…

Je pensioengeld volgt het patroon van je leven

Ons reisdoel is extra geld om van te leven na ons werkzame leven, naast de AOW. Het maakt nogal wat uit waarom je belegt, zo blijkt na raadpleging van het boek voor ‘beleggings-dummies’. Beleg je voor je oude dag? Dan beleg je niet omdat je er vooral lol in hebt om ‘de markt te verslaan’. Je hebt een doel voor de lange termijn. Je belegt omdat je extra kapitaal nodig hebt om later van te leven.

De belangrijkste les daarbij is: hoe dichter je bij je pensioendatum zit, hoe defensiever je moet beleggen. Hoe verder weg je oude dag, hoe offensiever je kunt zijn. Oftewel: neem risico als je jong(er) bent, bouw risico af als je ouder wordt. In pensioenbeleggen wordt dit de ‘lifecycle’ genoemd. Ben je al met pensioen? Dan bouw je het risico af, maar niet helemaal. Want je wil de inflatie goed kunnen maken. De verdeling van je pensioengeld in meer risicovolle en meer zekere beleggingen volgt straks dus het patroon van je leven.

(Nog) meer risico voor jongeren

Voor de eerste stop op onze reis, vertel ik nog iets over de vraag die ik kreeg. Die ging onder andere over extra risico nemen voor jonge deelnemers. En over ‘het vangnetje’ dat Pensioenfonds PGB hiervoor heeft gemaakt. ‘Onze’ jongeren zijn qua beleggen niet bang aangelegd. Dat blijkt uit een onderzoek dat wij deden naar het beleggingsrisico dat jij en ik kunnen en willen nemen. Daarom is onlangs besloten om er in het nieuwe stelsel voor hen nog een schepje bovenop te doen, qua risico. Dat leidt naar verwachting tot een beter pensioen.

De aanpassing sluit aan bij de stelregel uit die geelzwarte bestseller, dat je jong risico moet nemen. Er past wel een waarschuwing bij: ongelukkige omstandigheden of individuele levensgebeurtenissen kunnen ervoor zorgen dat het bij jou net anders gaat. Is er een grote beurscrisis? Dan heb je als jongere wel nog veel tijd om te herstellen. Dat stelt gerust. Wil je meer hierover weten? Laat het me weten via ombudsman@pensioenfondspgb.nl. Dan organiseer ik iets voor de geïnteresseerden.

Tot de volgende keer!

Reacties

Bevestig je e-mailadres. Daarna wordt jouw reactie definitief geplaatst. Je ziet hieronder een voorbeeld van jouw reactie.