Mijn fossiele dilemma

17 juni 2024

De laatste maanden vroegen meerdere deelnemers mij of Pensioenfonds PGB nog belegt in fossiele brandstoffen zoals aardgas, steenkool en aardolie. Je hebt misschien wel in het nieuws gezien dat er veel te doen is rondom de aandeelhoudersvergaderingen van oliebedrijven zoals Shell. En dat een aantal pensioenfondsen ervoor kiest niet meer in fossiele brandstoffen te beleggen.

Maar wat doet Pensioenfonds PGB?
Het korte antwoord op deze vraag is: wij beleggen nog in de fossiele industrie. Dat doen we omdat wij vinden dat het nuttig is om in gesprek te blijven met bedrijven in de fossiele industrie. Als we stoppen met beleggen in de fossiele industrie, wordt onze beleggingsportefeuille ‘groener’, maar is de wereld dat nog niet. Het is op dit moment nog niet mogelijk om direct te stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen. Sterker nog: we hebben ze nodig om de energietransitie te laten slagen. De gesprekken met bedrijven in de fossiele industrie zijn vooral nuttig als we dat samen met andere partijen doen. We bespreken dan met deze bedrijven hoe zij de energietransitie kunnen helpen of versnellen. Wij hebben als aandeelhouder ook een stem op de aandeelhoudersvergaderingen. Zo kunnen wij onze gesprekken meer gewicht geven. En helpen we de transitie écht vooruit.

We beleggen niet in bedrijven die meer dan 10 procent van hun omzet uit de meest vervuilende fossiele brandstoffen halen 
De meest vervuilende fossiele brandstoffen zijn bijvoorbeeld thermische kolen, schaliegas of teerzandolie. We gaan niet in gesprek met bedrijven die in deze meest vervuilende fossiele industrieën actief zijn. We geloven namelijk dat deze bedrijven niet gaan bijdragen aan de energietransitie.

We sluiten met ons beleid graag aan bij jouw mening
Bij Pensioenfonds PGB hebben wij een brede achterban. Werknemers en werkgevers uit 16 verschillende sectoren hebben hun pensioen bij ons. Dat zijn honderdduizenden werknemers en duizenden werkgevers. Uit het onderzoek over duurzaam beleggen dat wij in 2023 hielden onder onze deelnemers kwam naar voren dat 70% van onze deelnemers duurzaamheid minimaal even belangrijk vindt als financieel resultaat. Deelnemers gaven in dit onderzoek ook aan welke thema’s zij belangrijk vinden voor duurzaam beleggen. Dit hebben wij als bestuur meegenomen in het vaststellen van de focusthema’s: klimaat, biodiversiteit en voeding. Een belangrijk onderdeel van het thema klimaat is de energietransitie. Daarnaast is een deel van onze werkgevers actief in sectoren die afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Helemaal niet meer beleggen in fossiele brandstoffen past daarom niet bij ons en onze achterban.

We kijken ook naar het financiële rendement
Iedere belegging die we doen beoordelen we op risico, rendement, kosten en duurzaamheid. Al deze elementen spelen een rol. We kijken dus verder dan alleen het rendement of de duurzaamheid, of in dit geval de bijdrage aan de energietransitie.

In gesprek blijven voor elkaar en de toekomst
Kortom: Wij blijven in gesprek met bedrijven in de fossiele industrie. En we laten onze stem als aandeelhouder horen. En we blijven we graag in gesprek met jou. Zodat we blijven beleggen op een manier die past bij onze deelnemers. En natuurlijk leggen we verantwoording af over de keuzes die we maken. Bijvoorbeeld, in ons jaarverslag duurzaam beleggen. En zo zorgen wij stap voor stap voor een goed pensioen in een leefbare wereld.

Reacties

Bevestig je e-mailadres. Daarna wordt jouw reactie definitief geplaatst. Je ziet hieronder een voorbeeld van jouw reactie.