Emoties over pensioen….

9 juli 2024

Met alle emoties en zorgen die een scheiding met zich meebrengt, krijgt de verdeling van het pensioen niet altijd de aandacht die nodig is. Begrijpelijk, maar ook spijtig. Later blijkt er soms weinig tot niks geregeld voor het pensioen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd.

Denk bij scheiden ook aan je oude dag
Een eerdere column over partnerpensioen na de scheiding leverde soms emotionele reacties op. Ook jaren na een scheiding hebben mensen te maken met gevoelens van onrecht of onverwerkt verdriet. Of er zijn zorgen over de eigen financiële zekerheid, of die van een nieuwe partner.
Ik kan daarom niet vaak genoeg herhalen: Ga je uit elkaar? Denk dan na over de gevolgen voor de oude dag. Lees onze informatie over scheiden. Maak goede afspraken en bedenk wat je verder nog kunt doen.

Geef je afspraken tijdig door
Misschien is er ooit tegen jou gezegd dat een echtscheidingsconvenant niet nodig was. En belt je ex je nu ineens op met de vraag of je zijn of haar wettelijk deel van het pensioen wil overmaken….. Dat is schrikken. Als je niks regelt, dan is een fifty-fifty ‘verevend pensioen’ de standaard. En dan moet je de wettelijke verdeling en uitbetaling zelf onderling regelen. Dat kan behoorlijk lastig zijn. Soms moeten ex-partners juridische stappen nemen om hun wettelijke deel van de pensioenuitkering te krijgen.

Lastiger om het later nog te regelen
Wat ook voorkomt, is dat wordt vergeten om de afspraken uit het convenant tijdig door te geven. Geef je binnen 2 jaar na de scheiding door wat de afspraken zijn, dan kun je dat als deelnemer of ex-partner in je eentje doen. En dan móet het pensioenfonds – ook het pensioenfonds van je ex - dat voor je regelen. Daarna ben je afhankelijk van de regels bij het pensioenfonds. De verdeling en uitbetaling achteraf (na 2 jaar) regelen kan tegenwoordig bij Pensioenfonds PGB. Dat is nog niet zo lang geleden veranderd. Maar in dat geval moet je wel met zijn 2-en daarvoor tekenen. Als de ex niet wil meewerken, heb je een probleem.

Een ‘verevend’ pensioen is niet volledig gescheiden
Wat voor ex-partners vaak lastig is, is dat je bij een ‘verevend’ pensioen met elkaar verbonden blijft. De meeste mensen verdelen bij scheiding hun pensioen (‘verevenen’), maar splitsen het niet op in 2 eigen rechten op pensioen. Overlijdt de ex-partner? Dan krijgt de deelnemer het ‘verevend’ pensioen van de ex weer terug. Dat is niet zo bij een opgesplitst pensioen (‘conversie’). Het nadeel van ‘verevenen’ voor de ex-partner is dat je afhankelijk bent van de keuzes van de deelnemer. Gaat die (veel) later met pensioen door een leeftijdsverschil of langer doorwerken, dan moet je wachten op ‘jouw deel’.

Er is verandering op komst
Goed om te weten is dat er een concept-wet klaarligt om de regels vanaf 2028 te veranderen… Dan wordt opsplitsen de standaard bij scheiding, zodat beide ex-partners een eigen recht hebben waarover ze zelf kunnen beslissen. Daarvan afwijken kan ook dan. Maar dat moet je wel tijdig regelen….

Ans Bouwmans
Ombudsman Pensioenfonds PGB

Reacties

Bevestig je e-mailadres. Daarna wordt jouw reactie definitief geplaatst. Je ziet hieronder een voorbeeld van jouw reactie.