Bezorgd over nieuwe pensioen?

29 november 2023

Pensioen gaat veranderen. Het wordt in de toekomst meer van jezelf en gaat meer meebewegen met goede en slechte tijden. Dat roept vragen en ook wel zorgen op. Als ombudsman kreeg ik hierover telefoontjes en mails, vooral van gepensioneerden; bij onze klantenservice kwamen dit jaar enkele honderden bezwaarbrieven binnen. Ook in de verkiezingscampagne was er aandacht voor.
Het zal nog wel even duren voor duidelijk wordt of de stembusuitslag gevolgen heeft voor het nieuwe pensioen. Maar de wet is aangenomen, dus de invoering gaat ‘gewoon’ door.

Voel je je voldoende gehoord?
Door de bezorgde reacties kwamen er 2 vragen bij mij op:

  • Begrijpen mensen hoe het nieuwe pensioen gaat werken of roept het beeld van beleggen met een ‘eigen’ pensioenkapitaal bezorgdheid op?
  • En: voelen mensen zich voldoende gehoord?


In deze column besteed ik graag aandacht aan het laatste thema. Zorgen dat mensen zich gehoord voelen is een van mijn belangrijkste doelen als ombudsman. Het goede nieuws: er moeten nog keuzes worden gemaakt die de komende jaren invloed hebben op jouw pensioen. Wil je daarover meepraten? Dan kan dat.

Wat kan er wel en wat kan er niet?
Wat er níet kan, is je persoonlijk afmelden of uitschrijven voor het nieuwe pensioen. We stappen samen – als collectief - op de nieuwe pensioentrein. Er is géén uitzonderingsclausule voor jou als individu. Net zoals je als nieuwe werknemer automatisch meedoet aan de collectieve pensioenregeling als je ergens gaat werken.

Wat er wél kan is je mening meegeven aan de mensen die meebepalen welke regeling je in de toekomst krijgt: een solidaire regeling met meer bescherming of een flexibele regeling met meer individuele keuzes. Heb je je verdiept in het nieuwe pensioen? En heb je een mening? Dan kun je die delen met jouw vertegenwoordigers aan de verschillende gesprekstafels. Ook als je geen werknemer meer bent, omdat je inmiddels ander werk doet of al met pensioen bent.

Om de verwachtingen te temperen, meteen een waarschuwing: Het streven is om de bestaande pensioenen bij pensioenfondsen om te zetten naar persoonlijke pensioenkapitalen om zo collectieve voordelen te behalen en kosten te besparen. Dat uitgangspunt staat in de wet. En dat kan volgens verschillende juristen die ernaar hebben gekeken.

Contact opnemen met werknemersvertegenwoordigers
Wil je je mening over de nieuwe regeling meegeven? Neem dan contact op met de vakbond(en) die namens alle huidige en oud-werknemers (inclusief gepensioneerden) onderhandelen met de werkgeversorganisatie of de werkgever. Onze klantenservice heeft een overzicht van de betrokken vakbonden per sector. Is de ondernemingsraad betrokken? Dan kun je ook die benaderen.

Collectief je mening geven over omzetten pensioenen
Ben je oud-werknemer of gepensioneerde? Dan kun je als collectief je mening geven over de overgang van alle al opgebouwde pensioenen en pensioenuitkeringen. Dat kan via onze vereniging van gepensioneerden, VVG-PGB. Of je kunt speciaal voor dit doel een vereniging oprichten, bijvoorbeeld door via sociale kanalen contact te zoeken met andere oud-werknemers. Die vereniging moet dan wel genoeg mensen vertegenwoordigen.

Wil je precies weten hoe het zit? En wat je kunt doen? Lees dan de vragen en antwoorden op onze website.

Individueel bezwaar na overgang
Op onze website lees je ook dat je later wél individueel bezwaar kunt maken. Bijvoorbeeld tegen het bedrag dat je krijgt of de manier waarop het is gegaan. Daar hoef je nu nog niets voor te doen. Pas na de overgang – hoogstwaarschijnlijk in 2027 - zie je wat er in je pensioenpot zit. Dan kun je vaststellen hoe je pensioen is omgezet. Kun je je daarin niet goed vinden, dan neem je contact op met het pensioenfonds. Kom je er niet uit met ons? Dan kun je naar de nieuwe externe geschilleninstantie of de rechter.

Oproep
Vind je pensioen belangrijk? Of voel je je onvoldoende gehoord tot nu toe? Kom dan in actie door contact op te nemen met je vakbond, de ondernemingsraad of VVG-PGB. Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde die wel wat meer aandacht kan gebruiken. De onderhandelaars over jouw nieuwe PGB-pensioen hebben baat bij betrokkenheid en steun. Ze hebben een lastige klus en nog maar de tijd tot uiterlijk 1 oktober 2024.

Ans Bouwmans
Ombudsman Pensioenfonds PGB

PS: Nieuwsgierig naar het nieuwe pensioen? Of wil je weten hoe bestuur en verantwoordingsorgaan waken over je belangen? Lees dan de informatie op onze website. Meer weten over mijn werk? Kijk dan hier. Reageren kan hieronder.

Reacties

Bevestig je e-mailadres. Daarna wordt jouw reactie definitief geplaatst. Je ziet hieronder een voorbeeld van jouw reactie.