Pensioen bijsparen

Je kunt bij ons extra pensioenkapitaal opbouwen. Dat noemen we ook wel 'bijsparen'.

Het hangt af van jouw pensioenregeling hoe extra ouderdomspensioen opbouwen werkt én wat je moet doen om dit te regelen. Bekijk direct jouw situatie.

Interessant voor jou? 

Extra pensioenkapitaal opbouwen kan helpen als je:

  • meer zekerheid wilt voor later;
  • later minder wilt gaan werken of eerder wilt stoppen met werken;
  • wat geld over hebt dat je kunt missen;
  • in jouw regeling onder het maximum aan pensioen(kapitaal) opbouwt;
  • niet ergens anders extra pensioen opbouwt.

Heb ik genoeg pensioen?

Stel… je gaat met pensioen. Hoe ziet die tijd eruit? Wat wil je dan kunnen doen? Stel jezelf de vraag: heb ik genoeg pensioen om dat te kunnen doen? 

  • Controleer of je genoeg pensioen hebt in 5 stappen.

    Stap 1: Check je pensioen
    Dat doe je hier. In de Financieel Inzicht Tool (FIT) zie je het pensioen dat je bij ons hebt. Heb je pensioen staan bij andere uitvoerders? Dan haal je ook dat pensioen op. Heb je een partner? Ook dat pensioen kun je ophalen voor het totaalplaatje. Bekijk het totale plaatje hier.

    Stap 2: Tijd om te dromen
    Oftewel: bedenk wat je later wilt kunnen doen.

    Stap 3: Breng jouw kosten voor later in kaart
    Welke kosten heb je later? Denk aan woonlasten en jouw boodschappen. Maar ook het geld dat je misschien apart wilt leggen om een reis te maken.

    Stap 4: Heb je genoeg pensioen?
    Leg je uitgaven naast je inkomsten. Heb je later genoeg geld? Is het antwoord ja? Dat is mooi! Dan hoef je niets te doen. Is het antwoord nee? Dan is het goed om na te denken over hoe je je pensioen kunt aanvullen.

    Stap 5: Bekijk de mogelijkheden
    Dat kan op verschillende manieren. Misschien heb je een huis met overwaarde? Of heb je ergens anders nog een spaarpotje? Denk ook aan de mogelijkheid om bij Pensioenfonds PGB bij te sparen.

Bijsparen bij ons

Je kunt extra ouderdomspensioen opbouwen over jouw salaris tot € 137.800 (bedrag 2025). Via jouw werkgever betaal je dan een bedrag om extra pensioenkapitaal van op te bouwen. Dat kan elke maand, maar ook eenmalig.

Hoe het werkt en wat je moet doen om dit te regelen
Het hangt af van jouw pensioenregeling hoe extra ouderdomspensioen opbouwen werkt én wat je moet doen om dit te regelen.

Wat voor pensioenregeling heb ik?

Je kunt bij Pensioenfonds PGB pensioen opbouwen in een middelloon-, of een beschikbare premieregeling. Je ziet dit terug in laag 1 van jouw Pensioen 1-2-3. Je vindt jouw Pensioen 1-2-3 hier onder het kopje 'Jouw pensioenregeling'. 

Hoe pensioen sparen werkt
Het is mogelijk om iedere maand een extra bedrag in te leggen. Jouw werkgever houdt dit bedrag in op jouw brutosalaris.

Zo regel je de opbouw van extra pensioen

Wil je weten hoeveel extra pensioen je kunt sparen? En wat dit kost? Stuur dan een e-mail naar onze klantenservice; ks@pensioenfondspgb.nl. Vermeld in je e-mail jouw relatienummer.  

Zo stop je de opbouw van extra pensioen

Je stopt automatisch met het opbouwen van extra pensioenkapitaal als je weggaat bij jouw werkgever, met pensioen gaat of AOW krijgt. Je kan zelf ook stoppen met het opbouwen van extra pensioen. Dat gaat dan via jouw werkgever.

Kan ik hulp krijgen bij het maken van mijn keuze? 
Ja, dat kan. Wij helpen je graag. Je kunt ons bellen op 020 541 82 00 of mailen via ks@pensioenfondspgb.nl om een afspraak te maken voor een persoonlijk gesprek. Laat je ons dan ook weten of je met ons wilt bellen of dat je ons graag wilt bezoeken? Wij maken dan graag een afspraak met je. 

Veelgestelde vragen over pensioen bijsparen

  • Hoeveel mag ik bijsparen?

    Volgens de wet mag je elk jaar belastingvrij een bedrag aan pensioenkapitaal opbouwen. Dat noemen we fiscale ruimte. Als je in een jaar niet jouw volledige ruimte gebruikt, mag je zelf extra pensioen opbouwen.

    Goed om te weten: Hoeveel extra premie je hiervoor maximaal mag inleggen, lees je in artikel 30a van het pensioenreglement premieovereenkomst.

  • Hoe groeit mijn kapitaal?

    Wij beleggen jouw kapitaal. Zo proberen wij ervoor te zorgen dat jouw kapitaal groeit. Je weet vooraf niet hoeveel extra pensioen je krijgt. Dat hangt onder andere af van hoeveel je inlegt, onze beleggingsresultaten, het beleggingsprofiel dat je kiest en de kosten die we maken. Het kan ook afhangen van de rente op het moment dat we pensioen voor jou inkopen. De rente bepaalt namelijk hoeveel pensioen we voor je kunnen kopen. Je kunt er rond je 58e voor kiezen het beleggingsrisico en het renterisico te spreiden. Je maakt dan namelijk de voorlopige keuze voor een stabiel of een variabel pensioen. Je leest hier meer over de keuze tussen een stabiel en variabel pensioen.

  • Hoe krijg ik later pensioen van mijn kapitaal?

    Wij kopen van jouw kapitaal extra pensioen. Tenminste… als je kiest voor een stabiel pensioen. Je kiest rond je 58e of je een stabiel of een variabel pensioen wilt.

    Kies je voor een stabiel pensioen? Dan zetten wij vanaf 10 jaar voordat je met pensioen gaat ieder jaar een stukje van jouw kapitaal om in ouderdomspensioen en partnerpensioen. Kies je voor een variabel pensioen? Dan blijven wij jouw kapitaal volledig doorbeleggen. Ga je met pensioen? Dan kun je alsnog kiezen voor een stabiel pensioen bij ons. We kopen dan in één keer ouderdomspensioen en partnerpensioen voor je in. Je kunt ook kiezen voor een variabel pensioen bij een andere pensioenuitvoerder. Je leest hier meer over de keuze tussen een stabiel en variabel pensioen.

  • Wat gebeurt er met mijn kapitaal als ik overlijd?

    Wat er gebeurt met jouw kapitaal, hangt af van jouw situatie:

    • Je hebt een partner en/of kinderen. Wij gebruiken jouw kapitaal om pensioen voor jouw partner in te kopen. Heb je geen partner maar wel kinderen? En zijn jouw kinderen jonger dan 21 of tussen de 21 en 27 en studeren ze nog? Dan gebruiken wij jouw kapitaal om pensioen voor jouw kinderen te kopen.
    • Je hebt geen partner en kinderen. Jouw kapitaal vervalt. Andere familieleden of vrienden krijgen dus géén pensioen van ons.

Hoe pensioen sparen werkt
Het is mogelijk om iedere maand een extra bedrag in te leggen. Maar je kunt ook een bedrag in één keer storten. Je betaalt deze premie van jouw brutosalaris. Je betaalt jouw extra inleg via jouw werkgever.

Goed om te weten

  • Je inleg verlaagt je netto salaris
    Jouw werkgever houdt jouw inleg voor extra pensioen in op je bruto salaris. Hierdoor wordt je netto salaris lager. Net zoals bij je eigen bijdrage aan de pensioenpremie.

  • Je kunt je extra pensioen niet los opnemen
    Je inleg voor extra pensioen wordt onderdeel van je totale pensioen bij Pensioenfonds PGB. Dit mag je niet zomaar opnemen.

  • Geef aan jouw werkgever door dat je extra pensioen wilt opbouwen 
    Je werkgever houdt de inleg voor extra pensioen in op je bruto salaris. Zorg dat je werkgever op tijd op de hoogte is van je extra inleg. 

  • Ga je minder werken en/of wordt je salaris lager? 
    Neem dan contact met ons op voor een nieuwe berekening. Deze verandering kan er namelijk voor zorgen dat je minder mag inleggen voor extra pensioen.

  • Ga je meer werken en/of wordt je salaris hoger?
    Dan is er vaak ruimte voor een hogere inleg voor extra pensioen. Wil je je maandelijkse inleg verhogen? Neem dan contact met ons op. 

Is jouw werkgever bij ons aangesloten vóór 1 januari 2020?

Dan kun je er ook voor kiezen om extra ouderdomspensioen op te bouwen in de regeling PGB Pensioen Plus. Deze regeling verschilt op 3 punten van de regeling PGB Ouderdomspensioen Plus. Je leest hier meer over deze verschillen en wat dit voor jou betekent.

Zo regel je de opbouw van extra pensioen

Je kunt zelf berekenen hoeveel extra pensioen je kunt sparen. En wat dit kost. Je bekijkt hier wat jouw mogelijkheden zijn.

Zo stop je de opbouw van extra pensioen

Je stopt automatisch met het opbouwen van extra pensioen als je weggaat bij jouw werkgever, met pensioen gaat of AOW krijgt. Je kan zelf ook stoppen met het opbouwen van extra pensioen. Dat gaat via jouw werkgever.

Kan ik hulp krijgen bij het maken van mijn keuze? 
Ja, dat kan. Wij helpen je graag. Je kunt ons bellen op 020 541 82 00 of mailen via ks@pensioenfondspgb.nl om een afspraak te maken voor een persoonlijk gesprek. Laat je ons dan ook weten of je met ons wilt bellen of dat je ons graag wilt bezoeken? Wij maken dan graag een afspraak met je.

Veelgestelde vragen over pensioen bijsparen

  • Hoeveel extra pensioen kan ik opbouwen?

    Volgens de wet mag je elk jaar belastingvrij een bedrag aan pensioen opbouwen. Dat noemen we fiscale ruimte. Als je in een jaar niet jouw volledige ruimte gebruikt, mag je zelf extra pensioen opbouwen. Je kunt extra ouderdomspensioen opbouwen over jouw salaris tot € 137.800 (bedrag 2025).

    Via jouw werkgever betaal je dan een bedrag om extra pensioenkapitaal van op te bouwen. Dat kan elke maand of eenmalig. Je berekent hier hoeveel extra pensioen je kunt opbouwen en wat dat kost. Dat kan elke maand of eenmalig.

  • Hoe groeit mijn kapitaal?

    Wij beleggen jouw pensioenkapitaal. Zo proberen wij ervoor te zorgen dat jouw kapitaal groeit. Je weet vooraf niet hoeveel extra pensioen je krijgt. Dat hangt af van hoeveel je inlegt, de kosten die we maken, onze beleggingsresultaten en de rente als we pensioen inkopen van jouw kapitaal.

  • Hoe krijg ik later pensioen van het kapitaal?

    Wij kopen van jouw kapitaal extra pensioen. Wij zetten vanaf 10 jaar voordat je met pensioen gaat ieder jaar een stukje van jouw kapitaal om in ouderdomspensioen. Zo spreiden wij de risico’s, zoals het beleggingsrisico en het risico op een lage rente.

  • Wat gebeurt met mijn kapitaal als ik overlijd?

    Wat er gebeurt met jouw kapitaal, hangt af van jouw situatie:

    • Je hebt een partner en/of kinderen. Wij gebruiken jouw kapitaal om pensioen voor jouw partner in te kopen. Zijn jouw kinderen jonger dan 21 of tussen de 21 en 27 en studeren ze nog? Dan gebruiken wij jouw kapitaal ook om pensioen voor jouw kinderen te kopen.
    • Je hebt geen partner en kinderen. Jouw kapitaal vervalt. Andere familieleden of vrienden krijgen dus géén pensioen van ons.