Misverstanden over pensioen

Maak je je – net als bijna 60% van onze deelnemers – wel eens zorgen over jouw pensioen? Heb je ook wel eens vragen als “Is er straks nog wel pensioen voor mij over? Wanneer wordt mijn pensioen nu eindelijk eens verhoogd? Is er iets geregeld voor mijn partner als ik overlijd?”

Wij merken dat onze deelnemers zich soms voor niets zorgen maken hierover. Daarom zie je hieronder enkele veelvoorkomende misverstanden over pensioen. En lees je hoe het écht zit. Wij kunnen misschien niet alle zorgen over pensioen wegnemen, maar de belangrijkste misverstanden hopelijk wel.

  • Misverstand 1: "Er is geen geld meer in de pot als ik met pensioen ga”

    Dat is niet waar. Als een pensioenfonds een dekkingsgraad van 100% of hoger heeft, is er genoeg geld in kas om de pensioenen te betalen. Nu en in de toekomst. De dekkingsgraad is de verhouding tussen ons vermogen en de pensioenen die we moeten uitbetalen. Is de dekkingsgraad 100%? Dan is er precies genoeg geld om de pensioenen uit te betalen. Maar van de overheid moeten pensioenfondsen een buffer hebben. Een hoge(re) dekkingsgraad is dus belangrijk.

  • Misverstand 2: “Ik betaal pensioenpremie voor de mensen die nu pensioen krijgen”

    Veel mensen denken dat ze pensioenpremie betalen voor de gepensioneerden van nu. Dat is niet zo. Met de pensioenpremie van jou en jouw werkgever, betaal je voor jouw eigen pensioen. Je hebt dus eigenlijk jouw eigen pensioenpot voor later.

    De AOW die je van de overheid krijgt, is anders. Met de premie van de werkenden van nu betaalt de overheid de AOW van de huidige gepensioneerden. Daar komt waarschijnlijk ook dit misverstand vandaan.

  • Misverstand 3: “Ik kan beter mijn pensioenpremie zelf beleggen”

    Voor de gemiddelde Nederlander is het erg lastig om over een langere periode hetzelfde rendement te halen als een pensioenfonds. Dat komt omdat wij voor veel deelnemers tegelijk beleggen. Wij delen zo de kosten voor beleggen, maar ook de risico’s van beleggen.

    Een enkele keer zit er een jaar bij dat wij verlies maken op de beleggingen. Zoals in 2018 en 2022. Toen ging de beurs onderuit. Maar meestal zijn onze rendementen positief. Wij haalden de afgelopen 10 jaar een rendement van gemiddeld 4% per jaar. 

    Wil je meer weten over hoe wij beleggen? Bekijk dan hier het filmpje op de pagina beleggen of klik hier voor meer informatie. 

  • Misverstand 5: “Mijn pensioenfonds verhoogt mijn pensioen ieder jaar automatisch”

    Het verhogen van de pensioenen (indexatie) is helaas niet vanzelfsprekend en dus ook geen recht. Wij mogen de pensioenen alleen verhogen als wij daar voldoende geld voor hebben. Dat staat zo in de wet. Onze financiële positie (de dekkingsgraad) moet daar goed genoeg voor zijn.

    De dekkingsgraad geeft aan hoe financieel gezond wij zijn. Als onze dekkingsgraad 110% of hoger is, mogen wij de pensioenen verhogen. De afgelopen jaren tot 2022 hebben wij de pensioenen helaas niet kunnen verhogen. Maar we hebben de pensioenen gelukkig ook nog nooit hoeven te verlagen. In 2022 verhoogden wij de pensioenen met 3,0%. In 2022 verhoogden wij de pensioenen met 3,0%. In 2023 met 7%. En in 2024 met 5,2%. Dit kwam omdat onze financiële situatie goed genoeg was.


    Wil je meer weten over de kans op verhoging of verlaging? Kijk dan hier.
    Klik hier voor meer informatie over onze financiële positie.

  • Misverstand 6: "Mijn pensioen is 70% van mijn laatste verdiende salaris"

    Helaas is dat niet waar. De meeste deelnemers kunnen maximaal 70% van hun gemiddelde salaris opbouwen. Hoeveel pensioen je later krijgt, hangt af van jouw salaris, hoe lang je pensioen opbouwt en hoe jouw pensioenregeling eruitziet.

    Maar jouw persoonlijke situatie telt ook mee. Ben je bijvoorbeeld minder gaan werken? Of ben je gescheiden? Dan is jouw pensioen waarschijnlijk lager. Kijk hier hoe jouw pensioen ervoor staat?

    Je ziet daar hoeveel pensioen je later netto per maand kunt krijgen, inclusief AOW. Zodat je nú al wat extra’s kunt regelen, als je denkt dat je later te weinig inkomen hebt.

  • Misverstand 7: “Mijn partner krijgt het partnerpensioen als ik met pensioen ga”

    Partnerpensioen is een pensioen dat jouw partner krijgt als je overlijdt. Dus niet als je met pensioen gaat. Ook niet als jouw partner met pensioen gaat. Hoeveel partnerpensioen jouw partner krijgt als je overlijdt, is afhankelijk van jouw pensioenregeling en situatie.

    Hier zie je hoe het partnerpensioen voor jou is geregeld. Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partner? Dan weten wij wie jouw partner is. Is dat niet het geval? Meld jouw partner dan aan bij ons. Ook dit doe je via MjnPGBpensioen.

    Klik hier voor meer informatie over partnerpensioen en hoe je jouw partner aanmeldt. Op deze pagina staat ook ons filmpje wat we hebben gemaakt over partnerpensioen. In nog geen 2 minuten leggen we uit wat we doen voor jouw partnerpensioen.

     

     

Bekijk hier de video 'misverstanden over pensioen'